Pisa Testiranje 2018.

Srbija 2015. nije učestvovala na testiranju zbog kašnjenja, a rezultati novog testiranja, sprovedenog u 190 škola u Srbiji pokazuju da 38 odsto učenika ne dostiže prosečnu čitalačku pismenost, 40 odsto ne dostiže matematičku, a 38 odsto prosečnu naučnu pismenost (Marija Videnović, Insitut za psihologiju).

Photo by Veronica Benavides on Unsplash

Prema rezultatima koje je OECD objavio, učenici u Srbiji ostvarili su 439 poena u čitalačkoj pismenosti, 448 u matematičkoj i 440 u naučnoj.

Prosek zemalja OECD je 500.

Od šest prolaznih ocena koje postoje na ovom testu, učenici iz Srbije ocenjeni su dvojkom za razumevanje pročitanog teksta. Istu ocenu dobili su i za prirodnomatematička znanja.

Jedan od zaključaka istraživanja je da će zbog niskog nivoa pismenosti učenici imati teškoća u nastavku školovanja, pri zapošljavanju, u profesionalnom napredovanju i u snalaženju u društvu. Dok je u zemljama OECD-a procenat takvih đaka između 21 i 25, u Srbiji se kreće od 38 do 40 odsto. Učenici u Srbiji tako „kasne” za više od jedne godine školovanja u odnosu na vršnjake iz OECD zemalja.

FACEBOOK TWITTER TUMBLR PINTEREST